Maximera dina din ledighet under 2023
År 2022 var ett av de sämre åren vad gäller röda och lediga dagar. Nyårsdagen hamnade på en lördag, första maj på en söndag, julafton på en lördag, juldagen på en söndag och nyårsafton på en lördag. Det ger oss fem förlorade lediga dagar på ett år.
År 2023 blir bättre med endast tre förlorade lediga dagar då nyårsdagen hamnar på en söndag, julafton på en söndag och nyårsafton på en söndag.
Trettondag jul
Den första långhelgen under 2023 kan fås redan under första veckan då trettondag jul hamnar på en fredag. För de som kan ta ut halvdagar tillkommer en halvdag på torsdagen före trettondag jul. Har man gott om sparade lediga dagar kan man ta ledigt de fyra första vardagarna av 2023 för att vara ledig nio dagar från lördagen den 31 december till och med den 8 januari.
Påsken 2023
Sedan dröjer det till början av april till påsken bjuder på nya röda dagar. Påskens lediga dagar infaller alltid på veckodagarna fredag till måndag. Det innebär att man under påsken är garanterad fyra lediga dagar i sträck. Långfredagen infaller på fredagen den 7 april, påskdagen söndagen den 9 april och annandag påsk 10 april. Observera att varken skärtorsdagen eller påskafton är röda dagar. Skärtorsdagen är inte heller en arbetsfri dag, men vissa har halvdag då dagen infaller innan långfredagen.
Valborgsmässoafton, första maj och Kristi himmelsfärd
Sedan kommer första maj och dagen infaller på en måndag vilket ger en längre helg. Valborgsmässoafton som infaller dagen innan är varken röd dag eller arbetsfri dag. Däremot är det halvdag för vissa yrkesgrupper då det infaller dagen före en röd dag. Däremot infaller valborgsmässoafton på en söndag under 2023 och därmed blir det ingen halvdag.
Nästa röda dag är kristi himmelfärdsdagen infaller den 18 maj och alltid på en torsdag. Fredagen därefter innebär klämdag för vissa yrkesgrupper. Alternativ kan man ta ledigt för att få en långhelg.
Pingst och nationaldagen
Därefter kommer pingstdagen som alltid infaller på en söndag och därmed ger ingen extra ledig dag under året. Nationaldagen, som ersätter annandag pingst som röd dag, infaller i år på en tisdag (6 juni). Måndagen innan kan tas som klämdag eller ledig dag för extra lång helg.
Midsommar 2023
Likt julafton är midsommarafton inte en röd dag, men för de flesta är det en arbetsfri dag. Midsommarafton infaller alltid på en fredag och dagen före är en potentiell halvdag. Midsommardagen infaller alltid på en lördag. I år infaller midsommarafton på fredagen den 23 juni och midsommardagen den 24 juni.
Allhelgonahelgen
Under hösten är det välkänt få röda dagar i Sverige. Allhelgonaafton är ingen röd dag och ingen arbetsfri dag men vissa har rätt att ta ut den som halvdag och många tar ut en ledig dag under allhelgonaafton då denna dag alltid infaller på en fredag och i år den 4 november. Dagen efter är Alla helgons dag.
Jul och nyår 2023
Året avslutas i vanlig ordning med jul och nyår och i år blir det fler lediga dagar än det var 2022. Julafton är ingen röd dag men en arbetsfri dag för de flesta i Sverige. Dock infaller julafton på en söndag och innebär inte någon extra ledig dag. Juldagen och annandag jul som är röda dagar infaller på måndag respektive på tisdag och sammantaget får man fyra lediga dagar i sträck.
Nyårsafton är inte heller någon röd dag men väl en arbetsfri dag. Denna dag infaller dock på en söndag. Nyårsdagen 2024 som är en röd dag infaller på en måndag och ger en ledig dag.
Om man tar ledigt i mellandagarna (tre dagar) kan man vara ledig i hela 10 dagar i sträck detta år.