Midsommar 2021 - Frågor och svar

Publicerat:

När infaller midsommar år 2021?

Midsommarafton infaller på fredag den 25 juni och Midsommardagen infaller på lördagen den 26 juni.

Fram till 1952 inföll midsommardagen alltid den 24 juni (på den helige Johannes Döparens födelsedag), men flyttades till en lördag för att bättre passa in i arbetsveckan. Midsommardagen infaller alltid på en lördag mellan 20 och 26 juni.

Är midsommar en röd dag?

Midsommarafton, som alltid infaller på en fredag, är inte en allmän helgdag i Sverige, men i svensk lagstiftning jämställs midsommarafton med allmän helgdag (precis som julafton, nyårsafton och påskafton) och innebär därmed en arbetsfri dag.

Midsommardagen infaller alltid på en lördag och är en allmän helgdag i Sverige.

Varför firar vi midsommar i Sverige?

Midsommarfirandet är ursprungligen en kristen högtid. Till skillnad allmän föreställning finns det inga bevis för att midsommar har ett förkristet ursprung.

På 300-talet började den kristna kyrkan i södra Europa fira den helige Johannes Döparens dag den 24 juni, och under 1000-talet började även Sverige fira denna högtid. På flera språk kallas denna helg Johannesdagen, Sankt Hans eller liknande. I Sverige används fortfarande ordet midsommar, som däremot har ett förkristet ursprung.

Vad betyder ordet midsommar?

Under förkristen tid syftade ordet midsommar på det tredje kvartalets början, vilket var 20-22 juli. Vilket alltså är en månad senare än dagens midsommarfirande. Så småningom ändrades meningen av ordet midsommar till att syfta på firandet av den helige Johannes Döparens dag.

Vad äter man på midsommar?

På midsommar är det vanligt med matjessill, färskpotatis, gräddfil och gräslök till maten. I efterrätten brukar det ingå jordgubbar. Stor vikt läggs vid att det är svenskodlade jordgubbar. Det är även vanligt med snaps till maten.

Vilka är de vanligaste traditionerna på midsommar?

Midsommarfirandets absolut vanligaste tradition är midsommarstången och dans kring stången. Detta är en tradition som troligen har sitt ursprung i Tyskland. Midsommarstången kallades förr i tiden även för majstång, som troligen kommer från tyskan och där maja betyder “att smycka med löv”.

Till skillnad från allmän föreställning finns det inget som tyder på att midsommarstången är en symbol för befruktning. Den ursprungliga midsommarstången från Tyskland var endast en stång med flera ringar runt stången. Dagens form på midsommarstången har sitt ursprung i 1800-talets första hälft då stångarna formades som kors med två ringar på varsin sida.

Under 1900-talet blev det allt mer populärt med lekar och sång som en del av midsommarfirandet. “Små grodorna” som är en vanlig sång som sjungs vid dans kring midsommarstången har sitt ursprung i en sångbok från 1920-talet. Melodin blev populär och blev ett inslag under midsommarfirandet.

Liksom julafton är midsommarafton förknippat med övernaturliga och magiska föreställningar. Speciellt brukar olika typer av växter och blommor kopplas till magiska krafter och hälsofördelar. Till exempel sparades förr i tiden midsommarkransarna ända till julen och lades i julbadet då kransen ansågs stärka hälsan.

En föreställning som fortfarande finns lever kvar och som är en av de främsta traditionerna med midsommar är det går att sia om framtiden genom att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten. Man ska då i sin dröm få se vem man kommer gifta sig med.

Regnar det alltid på midsommar?

Det finns en allmän uppfattning att det oftast regnar på midsommarafton som är en dag många planerar att fira midsommar utomhus. Statistiskt går det att bekräfta att det finns en större sannolikhet att det regnar runt midsommarfirandet. Det beror på att det är vanligare med lågtryck tiden kring midsommar, vilket leder till regnskurar i mitten och slutet av juni.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den mest relevanta upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du att ALLA kakorna används. Läs mer.