Röda dagar 2021 - En översikt

Publicerat:

Det nya året har bara börjat, men det kan vara bra att blicka framåt på vilka möjligheter det finns under året att få ut så mycket ledighet som möjligt genom att placera sina semesterdagarna strategiskt kring röda dagar.

Tyvärr blir 2021 ett av de sämre åren vad gäller röda dagar och möjligheten att maximera ledigheten. Men det är bra att planera så att man inte har för få semesterdagar mot slutet av året, annars kan det bli svårt att vara ledig över hela jul och nyår.

Påsk 2021

Två av årets röda dagar avklarade vi redan under årets första vecka. Dessa var nyårsdagen och trettondag jul. Nu blir det inga fler röda dagar förrän påsk som i år är precis i början av april.

Påsken bjuder på tre stycken röda dagar; Långfredag (2:a april), Påskdagen (4:e april) och Annandag påsk (5:e april). Långfredagen är som namnet antyder på en fredag. Påskdagen är på en söndag och Annandag påsk är på en måndag. Det blir alltså minst fyra dagar i följd av ledighet.

Dagen innan en officiell röd dag brukar innebära halvdag för vissa och dessa får då fyra och en halv dags ledighet utan att ta ut någon ledig dag själv.

Den efterföljande veckan efter påsk brukar innebära påsklov för de flesta elever i landet och dessa elever får då total 10 dagars ledighet. Vill man ta ut en längre ledighet rekommenderar vi att man tar fyra semesterdagar den 6-9 april och får då samma ledighet som skolelever.

Valborg, Första maj, Kristi himmelfärdsdagen, Pingstdagen och Nationaldagen

Efter påsken kommer fyra spridda röda dagar mellan första maj och början på juni. Dessa är Första maj, Kristi himmelfärdsdagen, Pingstdagen och Sveriges nationaldagen. Valborgsmässoafton som firas den 30:e april varje år räknas inte som en röd dag och ger ingen ledighet, men räknas som en helgdagsafton, som på vissa arbetsplatser innebär halvdag.

Första maj kommer dagen efter valborg, och leder gynnsamma år till en och en halv dags ledighet (om man är ledig på valborg) och riktigt bra år till tre eller fler lediga dagar om första maj hamnar på en fredag.

Tyvärr hamnar Första maj på en lördag i år och Sveriges nationaldag på en söndag (6:e juni), vilket innebär att vi går miste om två lediga dagar. Vissa som är anslutna till kollektivavtal har detta reglerat och får någon typ av kompensation när nationaldagen hamnar på en helg.

Kristi himmelfärdsdagen hamnar på torsdagen den 13 maj. Det innebär att onsdagen innan blir en halvdag och fredagen efter blir en klämdag. Vi rekommenderar att om man har möjlighet att ta halvdag på onsdagen att man ska försöka få ta ledigt hela onsdagen, och även ta ledigt på klämdagen. I så fall får man en kort arbetsvecka på två dagar och hela fem dagars ledighet.

Pingstdagen är på fredagen den 21:a maj, vilket innebär en kortare arbetsvecka och tre dagars ledighet i sträck. Har man möjlighet kan man ta halvdagen på torsdag som heldagsledighet och då får man fyra dagars sammanhållen ledighet.

Midsommar 2021

Midsommar i år hamnar väldigt sent i juni. En hel vecka senare än förra året. I midsommar är det bara Midsommardagen som är en officiell helgdag och den dagen hamnar alltid på en lördag. Däremot är det många som räknar även Midsommarafton som en röd dag (precis som julafton) och brukar vara lediga på fredagen innan midsommardagen.

Torsdagen innan midsommarafton brukar många ta som halv- eller heldag. Har man möjlighet att ta ledigt på redan från torsdag den 24:e juni så får man fyra dagars ledighet. Eftersom midsommar är en viktig högtid i Sverige tar många ledigt hela midsommarveckan.

Jul och nyår 2021

Efter industrisemester under sommaren så finns det inga fler röda dagar förutom Alla helgons dag som alltid infaller på en lördag. Fredagen innan innebär en halvdag som vissa kan ta ut.

Tyvärr hamnar inte speciellt många röda dagar under årets jul och nyår på vardagar. Julafton (som inte är en helgdag) hamnar på en fredag, och därmed hamnar juldagen och annandag jul på lördag respektive på söndag. Nyårsafton (som inte är en helgdag) hamnar också på en fredag och nyårsdagen därmed på en lördag.

Om man därmed vill vara ledig hela jul och nyår behöver man ha hela åtta dagars semesterdagar eller kompdagar till godo. Kom ihåg vad gäller semesterdagar: den som spar han har, till att vara ledig under jul och nyår!

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den mest relevanta upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du att ALLA kakorna används. Läs mer.